-
Lim SS, Vos T, Flaxman AD, Danaei G, Shibuya K, Adair-Rohani H, et al. A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990-2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012;380(9859):2224-60.
-
World and Health Organization. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a joint WHO/FAO expert consultation. WHO technical report series; 916. Geneva2003.
-
Kant AK. Indexes of overall diet quality: A review. 1996;. J Am Diet Assoc. 1996;96:785-91.
-
Hu FB. Dietary pattern analysis: a new direction in nutritional epidemiology. Current opinion in lipidology. 2002;13(1):3-9.
-
Kant AK. Dietary patterns and health outcomes. . J Am Diet Assoc. 2004;104:615-35.
-
US Department of Agriculture and US Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2010. 7th ed. Washington, DC.: US Government Printing Office.; 2010.
-
Cuneo F, Maidana TE. Propuesta y aplicación de un índice de calidad y protección de la alimentación en adolescentes urbanos. DIAETA (BAires). 2014;32(149):14-22.
-
Britos S, Saraví A, Chichizola N, Silva F, Moyano D. El estado de la alimentación saludable en la Argentina. In: Britos S, Saraví A, Vilella F, editors. Alimentación saludable en la Argentina Logros y desafíos. Buenos Aires2013.
-
Ministerio de Salud de la Nación. Encuesta Nacional de Nutrición y Salud. Documento de Resultados. 2007.
-
Ministerio de Salud. Segunda Encuesta Nacional de Factores de Riesgo Argentina2009.
-
Instituto Nacional de Estadística y Censos. Censo Nacional de Población, Hogares y Vivienda. Argentina2010.
-
World and Health Organization. Obesity: preventing and managing the global epidemic. Report of a WHO Consultation. . WHO Technical Report Series 894. Geneva2000.
-
World and Health Organization. Waist Circumference and Waist–Hip Ratio: Report of a WHO Expert Consultation. Geneva2008.
-
National Institute of Health. Clinical guidelines on the identification, evaluation, and treatment of overweight and obesity in adults. The evidence report. NIH Publication 98-4083. Washington1998.
-
Puche RC. El índice de masa corporal y los razonamientos de un astrónomo. MEDICINA (Buenos Aires) 2005;65:361:5.
-
Organización Mundial de la Salud. Recomendaciones mundiales sobre actividad física para la salud. 2010.
-
Grupo de Colaboración de la Encuesta Mundial de Tabaquismo en Adultos. Preguntas sobre el tabaco destinadas a encuestas: Serie de preguntas básicas de la Encuesta Mundial sobre Tabaquismo en Adultos (GATS). . In: Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades de los Estados Unidos de América., editor. 2ª edición ed. Atlanta.2011.
-
Ministerio de Salud de la Nación. Sistema de Análisis del Registro de Alimentos (SARA versión 1.2.12) 2014. Available from: http://datos.dinami.gov.ar/produccion/sara/.
-
Tablas de composición de alimentos Argenfoods. [Internet]. 2016. Available from: http://www.argenfoods.unlu.edu.ar/Tablas/Tabla.htm.
-
USDA National Nutrient Database for Standard Reference [Internet]. 2016. Available from: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/.
-
Guenther PM, Casavale KO, Reedy J, Kirkpatrick SI, Hiza HA, Kuczynski KJ, et al. Update of the Healthy Eating Index: HEI-2010. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2013;113(4):569-80.
-
Bowman SA, Clemens JC, Friday JE, Thoerig RC, Moshfegh AJ. Food Patterns Equivalents Database 2011-12: Methodology and User Guida (Online).2014. Available from: www.ars.usda.gov/nea/bhnrc/fsrg.
-
Bowman S, Lino M, Gerrior S, Basiotis P. The Healthy Eating Index: 1994–96. . In: US Department of Agriculture Cf, CNPP-5. NPaP, editors. 1998.
-
Lema S, Longo E, Lopresti A. Guías alimentarias para la población argentina. In: Dietistas AAdDyN, editor. Buenos Aires2003.
-
Ministerio de Salud de la Nación. Guías Alimentarias para la Población Argentina. Buenos Aires2016.
-
Guenther P, Casavale K, Kirkpatrick S, Reedy J, Hiza H, Kuczynski K, et al. Diet Quality of Americans in 2001-02 and 2007-08 as Measured by the Healthy Eating Index-2010. Nutrition Insight 51. In: Promotion. USDoACfNPa, editor. 2013.
-
Guenther PM, Kirkpatrick SI, Reedy J, Krebs-Smith SM, Buckman DW, Dodd KW, et al. The Healthy Eating Index-2010 is a valid and reliable measure of diet quality according to the 2010 Dietary Guidelines for Americans. The Journal of nutrition. 2014;144(3):399-407.
-
Pinto V, Landaeta-Diaz L, Castillo O, Villarroel L, Rigotti A, Echeverria G, et al. Assessment of Diet Quality in Chilean Urban Population through the Alternate Healthy Eating Index 2010: A Cross-Sectional Study. Nutrients. 2019;11(4):891.
-
Drewnowski A, Fiddler EC, Dauchet L, Galan P, Hercberg S. Diet quality measures and cardiovascular risk factors in France: applying the Healthy Eating Index to the SU.VI.MAX study. Journal of the American College of Nutrition. 2009;28(1):22-9.
-
Koksal E, Karacil Ermumcu MS, Mortas H. Description of the healthy eating indices-based diet quality in Turkish adults: a cross-sectional study. Environmental health and preventive medicine. 2017;22(1):12.
-
Moreira PR, Rocha NP, Milagres LC, de Novaes JF. [Critical analysis of the diet quality of the Brazilian population according to the Healthy Eating Index: a systematic review]. Ciencia & saude coletiva. 2015;20(12):3907-23.
-
Jessri M, Ng AP, L’Abbe MR. Adapting the Healthy Eating Index 2010 for the Canadian Population: Evidence from the Canadian National Nutrition Survey. Nutrients. 2017;9(8):910.
-
Zapata ME. Primer estudio sobre el estado nutricional y los hábitos alimentarios de la población adulta de Rosario: Argentina; 2014.
-
Zapata ME, Rovirosa A, Carmuega E. La mesa argentina en las últimas dos décadas. Cambios en el patrón de consumo de alimentos y nutrientes (1996-2013). Buenos Aires, Argentina. 2016.
-
Becaria Coquet J, Caballero VR, Camisasso MC, Gonzalez MF, Niclis C, Roman MD, et al. Diet Quality, Obesity and Breast Cancer Risk: An Epidemiologic Study in Cordoba, Argentina. Nutrition and cancer. 2019:1-10.
-
Ministerio de Salud de la Nación. Encuesta Nacional de Nutrición y Salud. Documento de resultados. Argentina2007.
-
Kovalskys I, Cavagnari BM, Zonis L, Favieri A, Guajardo V, Gerardi A, et al. La pobreza como determinante de la calidad alimentaria en Argentina. Resultados del Estudio Argentino de Nutrición y Salud (EANS). Nutricion Hospitalaria. 2020;37(1):114-22.
-
Ministerio de Salud y Desarrollo Social de la Nación. 2° Encuesta Nacional de Nutrición y Salud. Principales resultados de los indicadores priorizados. Argentina2019.